Om oss

1990 flyttade vi hit och har sedan dess ständigt renoverat, förbättrat och utvecklat gården. Vi fick våra första gutefår 1991 och hösten 2007 inköptes ett antal pälsfår. Våren och sommaren 2007 färdigställdes det nya fårstallet. Under 2008/2009 påbörjade vi en renovering av en gammal lanthandel, i anslutning till gården. Där öppnade vi butik den 11 /7 2009 och senare, närmare bestämt Alla Helgonsdag, vårt kafé.

Gården

Grovare är en gammal jord-och skogsbruksbygd. Under årtusenden har landskapet vårdats av våra förfäder. Idag finns endast ett fåtal jordbrukare kvar som håller sig med får eller nötdjur. Landskapet är mångfasetterat. Här finns spår av bl.a. gravfält och hackerör. Man kan också finna rester av gamla boplatser.
I Grovare ligger sjön Grosken, som också är källsjö till ån Lidan.

Kuriositet: "Grovare 6" är vägskylten som stals gång på gång. Vägverket tröttnade och numer är sträckan bara 5 km....

 

 

 

Gutefår

Djuren på Hulegård i Grovare

Vår besättning består till största delen av gutefår. Gutefåret har sitt ursprung i ett ålderdomligt, svenskt melerat lantrasfår. Detta får var medeltidens viktigaste leverantör av ull till vadmal, som omnämns i svenska skrifter från 1292. Det har sina rötter i det gamla gotländska utegångsfåret som härstammade från de får som fanns under vikingatiden. Dessa får är väl anpassade till nordiskt klimat och natur.

Sedan 1992 har vi bedrivit ekologisk djurhållning. Fr.o.m 2009 är vårt lammkött KRAV-godkänt.

Vi skickar våra skinn till Tranås Skinnberedning och som vi sedan saluför i vår butik.

 

Vi har ca 30-80 lamm på en säsong. Det varierar från säsong till säsong beroende på beten och antal tackor.


   

BrowserPreview_tmp.jpg 

Företaget

11/7 2009 slog vi upp portarna till vår butik.
Alla Helgonhelgen öppnade vi vårt kafé.

Marie Arturén

Bilden är från 10/7 2009. Dagen innan premiär...

Vårt kafé öppnade till Alla Helgonsdag 2009. Där kan vi erbjuda grupper enklare måltid och kaffe/kaka. Här äter och dricker vi gott, umgås med musik och sång. Därefter finns det möjlighet för shopping i vår butik. För bokning, ring 0704-645161 eller maila till butik@grovare.se Vi tar emot grupper på minst 10 personer upptill 50-60 personer.

Fåren ser till att hålla landskapet öppet.

Lammköttet ( fr.o.m 2010 KRAVmärkt) säljs direkt till kund. Skinnen bereds på Tranås Skinnberedning och säljs vidare som sittdynor, mattor, kuddar och liknande.

Vi har djur för betesuthyrning.

Skogen ger ved och timmer till försäljning. Hö och halm säljes (i mån av tillgång).

Vedstapel

Vi ingår i ett nätverk, "Välkommen till oss", som lördagen den 20/9 2014 fick mottaga pris som Årets Utvecklingsgrupp 2013, i Uricehamn, på Landsbygdsmässan!
Numera heter nätverket "Här på landet"!

Nätverket består av ett 20-tal aktörer såsom företag och föreningar som har verksamhet i Nitta, Varnum, Härna, Fänneslunda, Grovare och Granared.